top of page

Polonya'da LGBTQIA+'e karşı çıkan gerilimlerle başa çıkmak üzere kurulan yeni kolektif - Oramics.


Ülkemizi ortaçağ zihniyetine geri götürdüler -


Polonya'daki, Hukuk ve Adalet Partisi ile LGBTQIA + topluluğu arasındaki gerilimler çirkin bir kırılma noktasına geldi. Artan huzursuzluklarla başa çıkılması için müzik, sanat, etkinlikleri ve yaratıcılığı kullanmayı amaçlayan Oramics adlı bir kolektif oluşturuldu. Müziğin, sanatın, podcast'lerin insanları birleştirmesi, tehlike altındakileri güçlendirmesi ve daha iyi bir geleceğe yol açmasını sağlamak adına grup bir araya geldi.



Grup üyelerinden Avtomat: "Polonya'da, sağcı Hukuk ve Adalet partisi, baskın Katolik kilisesiyle birlikte, 2015'te iktidara geldiklerinden beri homofobik ve transfobik bir dil kullandılar. Binlerce milliyetçi futbol "ultra" taraftarı ve aşırı sağ taraftarları, Bialystok kasabasındaki Pride yürüyüşüne katılanlara flaş bombaları, taşlar ve cam şişeler attı. Çevik kuvvet sokağa çıktı, nefret görünür hale getirildi ve bundan sonra tüm şehirlerde LGBTQ-free bölgeler ilan edildi."



"Bu olayları duyduğumda 750 kilometre uzaktaydım. Berlin'de her şeyden uzakta yaşıyorum, burada aynı cinsiyetten çiftler korkmadan halka açık bir şekilde el ele tutuşmak kadar normal bir şeyi yapamıyor. Sınırın doğusundaki kasabalarda gerçekleşen insanların varoluşlarına karşı artan zulüm konusunda tamamen cahildim. Kesinlikle Hukuk ve Adalet partisini hiç duymamıştım."


Polonyalı DJ, besteci ve prodüktör Avtomat (aka Kajetan Łukomski) on yıldan fazla süredir Varşova'daki queer ve faşist karşıtı sahnelerde yer alıyor.

“Bağımsız mahkemeleri ele geçirmeyi, partilerin kuklalarıyla doldurmayı, insan hakları ve özgürlükleriyle ilgili sayısız kanunu tersine çevirmeyi, iklim değişikliğini görmezden gelmeyi ve devleti Polonya Katolik Kilisesi'ne daha yakın bir şekilde bağlamayı başardılar. Ülkemizi doğrudan ortaçağ zihniyetlerine geri götürdüler. ”


Avtomat: “Halk olarak hiçbir şekilde yasalarla korunmuyoruz, yasalarımızda LGBT karşıtı nefreti ele alan bir suçu kavramı bile yok” dedi. “En tehlikelisi ise, bazı insanlara daha aşağılık bir varlık olarak muamele etmek için açık ve resmi olarak onaylanmış bir izin” dedi.




Saçları anti-gerici, nükleer yeşil olan Avtomat, Oramics'in bir üyesi, sadece iki yıl önce oluşan ve şu anda orta ve doğu Avrupa kulüp sahnelerinde sınırları zorlayan yedi kişilik bir DJ, prodüktör ve aktivist ekibinin de bir parçası. Tekno partileri, atölye çalışmaları, ajans ve podcastler aracılığıyla ekip, değişime duyulan ihtiyacı ortadan kaldırıyor.


Kurucu üye ISNT, mevcut durumun kolektifi nasıl harekete geçirdiğini açıkladı: “İnsanlar gerçek fiziksel ve sözlü tacizlere maruz kalıyor. Bu tür olaylar saldırı ile sonuçlanıyor.





Birkaç gün önce Lublin'deki Eşitlik Yürüyüşünde, bir çiftin kendilerinin üzerinde, yürüyüşe katılan insanları incitmek, hatta öldürmek için hazırladıkları patlayıcılarla getirdiği ortaya çıktı. Ardından ISNT, sokakta çekilmiş bir grafiti fotoğrafını gösterdi: “Lud LGBTQ powinien zostać zabity.” Tercüme: LGBTQ insanları öldürülmeli."


Saldırılar sonrasında, kolektif bir şeyler yapılması gerektiğine karar verdi ve tekno plak şirketi New York Haunted'ın arkasındaki sanatçı Drvg Cvltvre ile FOQL'in uzun süredir ortak çalışanı temasa geçti, Polonya'da homofobi ile mücadele eden örgütler için para toplamak adına çeşitli sanatçılardan LP derlemesi fikrini ortaya koydular.


Oluşturulan LP: Total Solidarity, 126 parçadan oluşuyor. Bir haftadan az bir sürede, uluslararası underground elektronik sanatçılarının mixinden oluşan çok büyük bir eser koleksiyonu. Parçaların bazıları özellikle albüm için bestelendi.



Ancak değişim devam ediyor. Şu anda 5500 Avro civarında bir gelir elde edildi.

ISNT: “Kampania Przeciw Homofobii (Homofobiye Karşı Kampanya) ve Miłość Nie Wyklucza (Aşk Dışlanamaz) ile sürekli temas halindeyiz. Bu parayı daha küçük Polonya şehirlerinde, özellikle LGBTQ + topluluğuna yönelik nefretle mücadele edenlerde yeniden dağıtmamıza yardım etmeyi kabul eden kuruluşlarla çalışıyoruz." dedi. Ayrıca, aynı amaç doğrultusunda 2000 Euro daha kazanmayı hedefleyen kulüp geceleri ve konserleri düzenlediklerini ekledi.


Gelecek belirsiz, ama Avtomat, korkuya boyun eğmeyi reddediyor. “Şahsen olabildiğince açık ve şeffaf olmaya çalışıyorum. Açıkça eşcinsel olabileceğinizi ve kişiliğinizin daha az normatif yönlerini utanç veya korku olmadan yaptığınız şeylerle kucaklayabileceğinizi göstermek istiyorum” diyor. “Polonya, eşcinsellik konusundaki konumunu normalleştirmek için daha belirgin queer sanatçılara ihtiyaç duyuyor. Ne ben ne de Mala Herba (kolektifimizden bir sanatçı olan Zosia Hołubowska) gerçek isimlerimizi hiçbir zaman gizlemedik. Söylediğimiz gibi hükümetimizden korkmayı reddediyoruz" dedi.





0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page